Ce este caderea parului sau alopecia la caini si la pisici?
Alopecia este o afectiune destul de frecvent intalnita la pisici si la caini, care are ca rezultat caderea partiala sau totala a parului in anumite regiuni, generand portiuni lipsite de par. Aceasta afectiune este diferita de naparlirea obisnuita. La caini, afectiunea poate reflecta probleme ale pielii, ale sistemului endocrin, ale sistemului limfatic si ale sistemului imunitar.
La pisici, exista doua tipuri de alopecie:
- alopecia congenitala: apare frecvent la puii nou-nascuti si la pisoi si este de obicei legata de rasa si de factorii genetici.
- alopecia dobandita: poate fi cauzata de o afectiune secundara subiacenta.
Care sunt cauzele caderii parului sau alopeciei la caini si la pisici?
Cauzele care pot genera alopecie la caini si la pisici pot fi afectiuni care fie pot distruge foliculul pilos, fie pot incetini dezvoltarea acestuia.
Bolile care pot cauza direct distrugerea sau deteriorarea firului de par sau a foliculului de par sunt de obicei boli inflamatorii si includ: infectii bacteriene, infectii fungice sau infectii parazitare, traumatisme ale pielii (cum ar fi arsuri sau radiatii) si, rar, intoxicatii cu mercur, taliu sau iod.
Bolile care pot inhiba sau incetini cresterea foliculului de par includ deficiente nutritionale (in special deficit proteic) sau dezechilibre hormonale. Caderea semnificativa a parului este frecventa la pisici si dupa o infectie respiratorie. Aceste tipuri de cadere a parului nu provoaca, in general, inflamatie decat daca se dezvolta si o infectie secundara a pielii.
Pierderea parului poate fi insotita sau nu de prurit. Linsul, muscatul, scarpinatul sau frecarea pielii sunt comportamente care pot sugera prezenta pruritului.
Posibilele cauze ale caderii parului insotite de mancarime pot fi:
- paraziti
- infectii bacteriane (cel mai frecvente fiind cele cu stafilococ)
- infectii fungice
- alergii la alimente sau la alergeni din mediu, cum ar fi acarieni sau polen
- boli autoimune precum pemfigus foliaceus
Posibilele cauze ale caderii parului neinsotite de mancarime pot fi:
- hipotiroidism la caini
- hiperadrenocorticism (niveluri prea ridicate de cortizol, numit si Sindrom Cushing) la caini
- demodicoza - un tip de boala parazitara care afecteaza foliculii de par
- infectii bacteriene
- infectii fungice
- alopecia de dilutie a culorii - observata la animalele de care au o culoare diferita a pielii (albastra sau argintie) fata de cea a blanii
- boli congenitale sau ereditare
- boli autoimune
Care sunt simptomele caderii parului sau alopeciei la pisici si la caini?
Adesea, simptomele alopeciei la pisici si la caini depind de cauzele care stau la baza acestei afectiuni. Afectiunea se poate prezenta diferit de la caz la caz.
Bolile care provoaca de obicei mancarime sau durere includ infectii bacteriene sau fungice ale pielii, paraziti si alergii. Mai rar, tumorile de piele pot provoca caderea parului. Si frecarea poate provoca zone de cadere a parului, de exemplu. Ingrijirea excesiva (de obicei cauzata de stres) poate provoca caderea parului la unele pisici. Spre deosebire de caini, multe pisici au tendinta de a ascunde comportamenetele specifice aparitiei pruritului si poate fi dificil de determinat daca alopecia este insotita sau nu de mancarimi.
Alopecia simetrica dobandita la felina este un sindrom care descrie caderea parului de ambele parti ale corpului unei pisici, care apare din cauza unei boli de baza. Cea mai frecventa cauza este dermatita alergica la purici. La pisicile care nu au o infestare evidenta cu purici, medicul veterinar poate efectua analize de sange.
Semnele caderii parului pot fi evidente sau subtile, in functie de boala. Caderea congenitala sau ereditara a parului este de obicei fie simetrica (arata similar pe ambele parti ale corpului), fie localizata intr-o singura regiune. De obicei, nu este insotita de inflamatie. Semnele caderii parului dobandite sunt variate si adesea influentate de cauza de baza. Inflamatia, schimbarea culorii pielii, descuamarea, ingrosarea sau inrosirea pielii si mancarimea sunt frecvente. Unele cauze pot duce la dezvoltarea unor simptome sau patologii secundare ale pielii, cum ar fi infectia sau supuratia. Mancarimea este variabila, in functie de cauza principala. Alopecia cauzata de tulburari hormonale nu este de obicei insotita de mancarime la inceput, cu exceptia cazului in care exista o infectie secundara a pielii.
Simptomele frecvente ale alopeciei la caini pot include:
- scarpinat usor pana la sever
- piele rosie, inflamata
- piele ingrosata
- sangerarea pielii
- miros neplacut al pielii
- pigmentarea pielii
- papule, pustule, placa sau urticarie
Simptome frecvente de alopecie la pisici pot include:
- linsul, rosul si muscatul excesiv al pielii
- manifestari la nivelul pielii precum: roseata, umflaturi, rani sau cruste
- modificari ale apetitului
- varsaturi sau diaree
- modificari ale nivelurilor de energie
- sete crescuta si urinari frecvente
- abdomen marit
- conjunctivita (atunci cand cauza este de natura alergica)
Cum poate fi diagnosticata caderea parului sau alopecia la caini si la pisici?
In scopul stabilirii cauzei alopeciei la pisici si la caini, medicul veterinar analizeaza istoricul medical al animalului pentru a verifica daca exista factori declansatori evidenti. Medicul veterinar efectueaza si un examen fizic, urmat de alte teste de diagnosticare, cum ar fi:
- microscopie
- cultura fungica
- teste citologice ( a mostrelor prelevate prin razuire cutanata sau biopsie)
- teste hematologice, coprocultura si teste urinare (cum ar fi in cazul afectiunilor endocrine)
- testarea alergiilor
- teste imagistice
Care sunt optiunile de tratament pentru caderea parului sau pentru alopecie la caini si la pisici?
Tratamentul pentru alopecie la caini si la pisici depinde de cauza afectiunii. Odata ce medicul veterinar a identificat cauzele care stau la baza aparitiei alopeciei, pot fi recomandate unul sau mai multe dintre urmatoarele tratamente:
Tratamente pentru caderea parului si alopecie la caini
- regim alimentar sau teste prin eliminare a anumitor alimente
- medicamente (in functie de cauza alopeciei medicul veterinar poate recomanda administrarea de antibiotice, antifungice, steroizi, antihistaminice, medicamente antiinflamatoare sau medicamente antipruriginoase)
- terapii topice (cum ar fi sampoane medicamentoase, spray-uri si unguente)
- recomandari pentru modificarea mediului in care locuiesc
Tratamente pentru caderea parului si alopecie la pisici
- utilizarea unui guler poate fi recomandata acolo unde pisicile isi ling sau isi musca excesiv pielea
- tratamente parazitare
- terapii topice
- antibiotice sistemice sau antifungice
- alte medicamente (cum ar fi prednisolon, ciclosporina sau antihistaminice)
- medicamente care modifica comportamentul animalului
- regim alimentar sau teste prin eliminare a anumitor alimente
Trebuie stiut si faptul ca regenerarea parului este insotita de caderea parului vechi. Pierderea poate fi anormala si excesiva daca are ca rezultat pierderea evidenta a blanii si formarea unor regiuni compelet fara par, cu aspect de pete. In cazul in care caderea parului nu este insotita de pete fara par sau de caderea simetrica a parului, este probabil ca pierderea parului sa fie doar o etapa in inlocuirea naturala a blanii.
Bibliografie:
Hair Loss in Dogs and Cats, Pet dermatologically Clinic official website
Alopecia, Knutsford Veterinary surgery official website
Hair Loss (Alopecia) in Cats, MSD Manual, Veterinary Manual official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona